mariagutebring.blogg.se

Jag älskar husmanskonst och vanlig billig vardagsmat. Inga tjusigt upplagda pyttesmå portioner till dyra slantar här inte, däremot förvaltar jag morotsslantar med varsam hand.

Turkietgoogling och fläskpannkaka

Publicerad 2014-10-20 18:18:00 i Allmänt,

Nu har det googlats semestertips inför resan. Bagage 20 kg + 5 kg handbagage. Cabinväskan får vara 55x35x25 och våra klarar examensprovet med bravur. Jag har en liten lista på lokala restauranger högre upp i samhället en bra bit från stranden också, dit vi kan fly om maten på hotellet är oätlig och där det serveras turkisk mat till turkar och därmed betydligt billigare. Men vi har ju också semester och ska träffas och njuta lite på kvällarna kanske och då behövs det lite trevlig havssvalka och Johan älskar ju fisk och skaldjur. Sen har jag repeterat lite om maten, vad rätterna heter och innehåller.... får väl fylla på allteftersom.
 
 
FlashRestaurant - Şekerhane Mh. 07400 Alanya/Antalya +90 242 511 4220 Mycket bra mat, trevligt och prisvärt 40-160 kr. Stort, mycket att välja på, bra service och fräscht. Lagom centralt i förhållande till våra hotell, 1,5 km promenad.

Mahperi - En trivsam fiskrestaurang som ligger mitt i Alanyas vackra hamn, med fin utsikt över båtarna och en skön atmosfär,

Renaissance - Bra internationellt kök med stor variation och god service. Stor platt-tv med skandinaviska kanaler i restaurangen. Ligger nästan i centrum, mot hamnen.

Dit Alanyaborna åker själva: sväng upp vid floden Dim Çayi. Några kilometer uppåt floden möter vi skyltar som säger "piknik". Här ligger den ena restaurangen efter den andra, med bord på flottar i floden. Sväng in till Beyaz Saray och slå er ner vid ett lågt bord på en av de många flottarna. Här kan man få t.ex. grillad fisk, auberginesallad och yoghurt. Det är svalt under parasoller och grönskande träd.

 

 MATEN

Meze kan bestå bland annat utav...

Tjadjik: Vilket består av en yoghurt blandning på, yoghurt, dill, salt och vitlök. Börek: En liten smördegsrulle som är fylld med kryddor och getost. Ezmer: En stark tomat blandning på hackade tomater, chili och lök. Saksuka: Är en blandning på champinjoner, paprika, tomatsås och vitlök.

Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylld aubergine. Är ugnsgratinerad aubergine som man fyller med tomater och lök. Enligt legenden svimmade en muslimsk präst av lycka när han första gången åt den här rätten. Därför kallas den här rätten ”prästen svimmade”.

Dolma, vinblad med olika fyllningar, finns i många varianter som te.x: Yaprak dolmas: Små vindolmar som är fyllda med ris och kött. Det var den här rätten som Karl XII och hans karoliner blev förtjusta i under exilen i Turkiet. I Sverige byter vi ut vinbladen mot kål och det blir då kåldolmar.

Kadin göbegi, en slags nötkaka kallas för "kvinnonavel"

Tjadjik är Turkiets svar på grekernas tzatziki, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I Turkiet blandar man ofta i lite hackade myntablad eller dill i också.

Guveç: Är lammköttbitar eller kyckling som blandas med lök, vitlök, tomater, aubergine och ost i en lergryta. Kallas ofta ”osmansk gryta” i Alanya och är fantastiskt gott!

Gözleme: som är ett nybakt tunt bröd som fylls med olika ingredienser.

Börek: som en pirog fylld med ost och grönsaker eller kött.

Lahmacun: är en turkisk variant på pizza. Pide: en pizza-pirog med olika fyllningar. Ser antingen ut som en platt pizza eller en halv ihopvikt pirog.

Börek är en smördegsrulle oftast fylld med getost och kryddor.

Ezme är en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.

Saksuka, grönsaker som hackas och blandas med vitlök och tomatsås. Det kan variera vilka grönsaker man använder men vanligtvis är det champinjoner och grön paprika.

Köfte är den turkiska köttbullen. Färs som blandas med färska kryddor och rullas till avlånga köttbullar. Den traditionella köften innehåller lammfärs men de flesta serverar den även med nöt.

Casserole Traditionella grytor med champinjoner, kyckling, nötkött eller skaldjur. Vanligtvis blandas huvudingrediensen med grönsaker och serveras med bröd. Restaurangerna har ofta sin egen variant och de smakar precis så gott som det låter.

Lavas, det berömda uppblåsta brödet som man får serverat innan maten, ofta med lite tjadjik eller smör. Detta behöver man oftast inte beställa in. Traditionellt bakas dessa bröd i vedeldad ugn för att få den rätta smaken och den rätta konsistensen. Ofta serveras det till meze. Maten i Turkiet är relativt mild och det finns ett rikt utbud av grönsaker, det vanligaste tillagningssättet är att rosta eller grilla maten vilket syns på den kända turkiska kebaben.

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirap-baklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.

Baklava: Som är tunna lager av frasig deg, fyllda med valnöt, pistage eller mandlar dränkta i mäktig, söt sirap.

Kadayif: En sötsak gjord av tunna, söta makaroner som äts med en tjock kräm som kallas kaymak.

Helva: Är krossade sesamfrön som är blandade med sirap.

Turkiet har även en egen glassort och glassen påminner lite om Sveriges mjukglass, men istället för förtjockningsmedel använder man orkidérot. Den kallas elastisk glass Sahlepli dondurma, eftersom att glassen kan sträckas ut till ett 60cm långt rep.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är starkt kryddat oxkött. Det grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med tomat, paprika eller grönpeppar.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast precis som det låter: aubergine spett varvat med kött som grillats.

Sharwarma kebab: Grillat kyckling eller lammkött skuret i småbitar, serveras med sallad i pitabröd.

Adana kebab: Färsrullar av kalv och lamm som är ganska kryddstarka och som grillas.

Man ska INTE lämna Turkiet utan att ha ätit en riktigt äkta god Iskender kebab! så mycket vet jag av erfarenhet i alla fall.

Sade [saadé] är utan något socker. Az sekerli [aas sjekerli] med lite socker. Orta [årta] med lagom socker. Sekerli [sjekerli] med väldigt mycket socker.

God dryck förutom te (shai) och öl (bira) är Ayran som är en yoghurt dryck, yoghurten blandad med vatten och lite salt och drycken

passar perfekt i sommarhettan och t.ex. tillsammans med en kebab.Raki är en alkoholhaltig dryck som påminner om grekiska ozon (lakritssmak) men som turkarna vanligtvis blandar ut med lite vatten så att den blir lite vitgrumlig.

Pruta upp till 50 % på inhemska varor, utom livsmedel. Se upp för bazaaren som är en riktig turistfälla, speciellt de ställen där de har inkastare. Däremot behöver man inte tacka nej till te eller kaffe för det är inte förknippat med köptvång.

Vatten: Man bör inte dricka kranvattnet utan köpa det som säljs på flaska, undvik även is i drinken. Offentliga toaletter: Är märkta Bay för män och Bayan för kvinnor, det brukar även kosta en lite slant för att använda dem.

Fotografering: Kom ihåg att alltid be om tillstång när du ska fotografera på en offentlig plats eller tar bilder av personer. Det är även strängt förbjudet att ta foto på militära anläggningar.

Apotek: Apotek heter eczane på turkiska, här finns det flesta icke receptbelagda recept och de kostar inte särskilt mycket. Här jobbar välutbildade, kunniga och många har även rätt att ge sprutor, många städer har också jour apotek nohetci ezcane.

Dricks:Det är normalt att ge 5–10% i dricks på restauranger men glöm inte hotellstäderskan och utflyktschauffören.

Pengar och värdesaker: Tänk på att aldrig lämna framme pengar eller värdesaker på hotellrummet. Förvara dem istället i ”depositionsboxar” som finns att hyra på ditt hotell. Antingen finns de på hotellrummen eller nere i receptionen och en liten avgift brukar förekomma.

 

Turkiska siffror:

0:  Sifir  1:  Bir    2: Iki3: Üc 4: Dört   5:  Beş    6:  Alti     7:  Yedi     8:  Sekiz    9: Dokuz 10:  On

 11:  On-bir 12:  On-iki, etc.

20:  Yirmi   30: Otuz 40: Kirk  50: Elli 60:  Altmis  70: Yetmis 80:  Seksen 90:  Doksan100:  Yüz 10:                  200:  Iki yüz,                                  

Hotell fraser:

Handduk: Havlu Tvål: Sabun Städning: Temıslik Varmt vatten: Sıcak su Kallt vatten: Soğuk su Pass: Pasaport Safetybox: Kasa Air Condition: Klima

Bra att ha fraser:

Ja: Evet Nej: Hayır Tack: Teşekkür ederim Ja tack: Evet teşekkürler Nej tack: Hayır teşekkürler Hej: Merhaba God dag: Iyi günler God morgon: Günaydın God afton: İyi akşamlar  God natt: İyi geceler Välkommen: Hoşgeldiniz Jag heter: Benim adım Vad heter du?: Senin adın ne Förlåt mig: Pardon Ursäkta mig: Efendim (pardon) Hur mår du?: Nasılsın Vad? Ne? Hur? Nasıl? Vem? Kim? När? Ne zaman? Stor/lilten: Büyük/Küçük Tidigt/sent: Erken/Geç Bra/dåligt: İyi/Kötü

 

Restaurang fraser:

Meny: Menukartı Skål: Şerefe Notan, tack: Hesap lütfen Var är toaletten?: Tuvalet nerede Fisk: Balık Kalvkött: Dana eti Lammkött: Kuzu eti Salt: Tuz Peppar: Biber Socker: Şeker Rödvin: Kırmızı şarap Vitvin: Beyaz şarap Öl: Bira Vatten: Su

Bra till shoppingturerna:

Öppen: Açık Stängd: Kapalı Vad kostar: Kaç para Jag tittar bara: Yalnız bakıyorum Kan jag prova den här?: Bunu deneyebilirmiyim? Röd: Kırmızı Gul: Sarı Grön: Yeşil Blå: Mavi Svart: Siyah Vit: Beyaz Det är för dyrt: Çok pahalı Billig: Ucuz Kilo: Kilo Gram: Gram Guld: Altın Läder: Deri Hur mycket?: Ne kadar?

Bra vid taxi, buss och andra resor:

Ingång: Giriş Utgång: Cıkış Information: Enformasyon Höger: Sağ Vänster: Sol Rakt fram: Direk Stopp: Dur Bensinstation: Bezin istasyonu Blyfri bensin: Kurşunsuz benzin Flygplats: Havalimanı Biljett: Bilet Buss: Otobüs Busstation: Otogar Gata: Sokak/Cadde Centrum: Merkez Norr: Kuzey Syd: Güney Öst: Doğu Väst: Batı Nära: Yakın Långt ifrån: Uzak Museum: Müze Moské: Cami Kyrka: Kilise Borg: Kale Ruin: Harabe Torn: Kule

Läs om Brottsligheten i Turkiet

 

Dagar och tid:

Vad är klockan?: Saat kaç? Måndag: Pazartesi Tisdag: Salı Onsdag: Çarsamba Torsdag: Perşembe Fredag: Cuma Lördag: Cumartesi Söndag: Pazar I går: Dün I morgon: Yarın I dag: Bügün

 

Läkare och apoteks fraser:

Läkare: Doktor Sjukhus: Hastahane Apotek: Eczane Feber: Ateş Smärta: Acı Ont i halsen: Boğaz ağrısı Huvudvärk: Kafa ağrısı Solkräm: Güneş kremi Diarré: Ishal Förstoppning: Kabızlık

 

Restauranger;

UNDVIK!!!!!

Jozef's Platz Avlu Restaurant Happy Viking Sports Pub & Eatery (matförgiftning)

Gallion Restaurant Bistro Bellman Villa Sonata Apart Hotel Kaktus Chockhöga priser!!!!!! La Luna bra men inte prisvärt... DYRT!!!

REKOMMENDERAS

Gratzi Dom här har världens godaste peppar stek :-) något högre priser Ataturk Caddesi No 186, Alanya, Turkiet

Tadim Restaurant  kvällsställe god mat väldigt bra pris hit går turkarna själva. Saray Mah., Haci Hamdi sok | No:19B, Alanya, Turkiet

Bistro Floyd  riktigt bra och väldigt gott kaffe!!!!! Damlatas 19, Alanya 07400, Turkiet

 

Durumcu lunchställe för turkar bra pris

Dundar Yildiz   Kestel Kasabasi Dimcay Mevki Alanya Merkez, Alanya 07400, Turkiet

NEV Reataurant   Cumhuriyet Mah. Yasar Dogu Cad. NO 54/B | Gungor Apt., Alanya 07400, Turkiet

Janus Restaurant trevlig atmosfär gratis Wifi   Carsi Mah. Rihtim Cad. No:30 | Alanya Merkez, Alanya, Alanya, Turkiet

Bistro Bahama   Carsi Mah. Dalmatas Cad. No:59/D, Alanya 07400, Turkiet

Black Pearl Restaurant Alanya ett av de bästa ställena, genomsnittliga priser, mycket gott, överraskande gåvor m.m. ibland

Hisar Restaurant tyst och trevligt fisk och skaldjur god mat  Kale Mah. Hisar Ici Kale Yolu No:81 | Alanya Merkez, Alanya, Alanya, Turkiet

Bolu Sofrasi   Turkmenbasi Sok. No. 14, Alanya, Turkiet

Haydar Usta Kebap Evi   Zamanoglu cad. no:75 | Saray Mahallesi / Merkez, Alanya, Turkiet

 Dizdar Garden   Hisarici Mah. No:17, Alanya, Turkiet

Greenheaven

 

Mavi ay Restaurant   Kadipasa Mh. | 07400, Alanya, Turkiet (Tidigare Mavia ay Restaurant)

Guverte Restaurant   god mat prisvärt Carsi Mah. Iskele Cad. Kaptan Hotel No. 70, Alanya, Turkiet

 

A different taste familjärt, gott och mycket trevligt

Flash ligger lite avsides med har fantastiskt god och fräsch trukisk mat, kebab osv.  utmärkelser för god hygien prisvärt  Alanya, Turkiet

Melani Restaurant   Mesut Caddesi, Alanya, Turkiet

Iskele Sofrasi   (utomhus) Carsi Mah.Tophane Cad. No:2/B | Iskeleden Kaleye Giderken, Alanya 07400, Turkiet

 

Picasso Restaurant   Restaurant | Saray Mah, Sirenevler Sok No. 12, Alanya, Turkiet

Ravza Restaurant Carsi Mah. Zambak Sok. No. 16, Alanya, Turkiet

 

Naboen Restaurant & Bar   god mat och vädigt goda efterrätter. Trevligt ställe. KIzlarpInarI mah. Ataturk bulvarI. No: 166, Alanya 07400, Turkiet

Dimcay Anadolukoyu Restaurant  (upplevelse i bergen, prisvärt) Kestel Kasabasi Dimcay Mevki Alanya Merkez, Alanya, Turkiet

 

Seasons

Mahperi Restaurant Iskele Cad. Carsi Quarter No. 20, Alanya 07400, Turkiet

Hells Kitchen Alanya   Gullerpinari Mah. Cimen Hotel Str.No:3 | 07400 Alanya, Antalya, Alanya, Turkiet

 

Stay Kitchen and Bar   jättebra mat, speciellt kött och vin, ligger en bit utanför Alanya ganska dyrt men prisvärt. Sadullahoglu Sk EVZEN mobIlya arkasI, Alanya, Turkiet

Panderosa trevligt men dyrt!!!

 

Mahmutlar Shirahmene Wine House Restaurant & Bar  Kan vara bra...?

 

Mini Mutfak

Sefin Yeri Restaurant, 1,5 km från hotellet. En av de i särklass bästa restaurangerna i Alanya med turkisk mat. Sopporna är väldigt populära liksom Adana kebab. Humana priser och öppet dygnet runt.

Gratzi 1,2 km från hotellet. Jättebra, kötträtter rekommenderas. Lite högre priser men prisvärt.

Olivia Gourmet Restaurant Hawana Club  Ahmet Tokus Blv 23-35, Guller PInarI Mh., Alanya

  BUMBA KAFE, Çarsi Mah.iskele Cad. Balikçilar Yani No 61, 07400 Alanya, Turkiet

 

Lokanta Su, Dalmatas Street. NO: 20, Alanya

 

Yoresel Alanya Ev Mutfagi  Galatasaray cad 900m från hotellet

Adana resturant Adana Ocakbasi, Sekerhane Mh., 07400 Alanya 16 min österut   Kebabtallrik för två eller fyra

 

 

Dim Çayi Beyaz Saray, Dim Çayi

 

och i avvaktan på allt detta spännande vispar jag till en fläskpannkaka. Mums!

Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Blåbärsmamma

Jobbar med drakar och vindspel. Ritar, skriver och sköter lite marknadsföring. Annars är mitt riktigt stora intresse egentligen mat. Jag står helst vid spisen och rör i grytan eller vid vasken och hackar lök. Blåbärsmamma är ett ganska passande namn för mig, eftersom jag ständigt ger mig på nya saker och alltså i de flesta sammanhang är just ett "blåbär".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

matbloggar.nu
besöksräknare
räknare